@acharnesgiaolous: Μια πόλη για όλους τους πολίτες

© 2023 Αχαρνές για Όλους | All rights reserved.

Τελευταία Νέα

acharnesgiaolous.gr > Νέα > ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ > Αποκάλυψη Political: Οι “αμαρτωλές” απευθείας αναθέσεις του Δήμου Αχαρνών με πλαστές ενημερότητες

Στην αποκάλυψη πως ο Δήμος Αχαρνών πλήρωσε παρανόμως, χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε λογιστικό γραφείο προχώρησε η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα Political.

Στο δημοσίευμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σημειώνεται: «Κάτι πολύ δύσοσμο και παράνομο συμβαίνει στο Δήμο Αχαρνών, μια υπόθεση που ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη και ρίχνει βαριά τη σκιά της στην προεκλογική μάχη των προσεχών δημοτικών εκλογών. Στο επίκεντρο της ένα λογιστικό γραφείο-«μονοπωλιακός εργολάβος» του Δήμου, στο οποίο κατέληγαν απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής και των νομικών προσώπων-«δορυφόρων» της και το οποίο πληρωνόταν για τις υπηρεσίες, που παρείχε, με πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες του ιδιοκτήτη του! Σκάνδαλο, πέρα για πέρα, που απομένει μόνο η «βούλα» της Δικαιοσύνης για να προχωρήσει η ποινική εξέλιξη του.

Πρωταγωνιστής της παράνομης ιστορίας η εταιρεία λογιστικών υπηρεσιών Eurologic, του κ. Βασίλη Λαμπρακάκη. Το λογιστικό γραφείο Λαμπρακάκη μετρά δεκαετίες συνεργασίας με τον Δήμο Αχαρνών, απ’ όταν, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παλιοί Μενιδιάτες, η μητέρα του κ. Λαμπρακάκη ήταν διευθύντρια σε υπηρεσίες του Δήμου και ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Λαμπρακάκης, διατηρούσε λογιστικό γραφείο στις Αχαρνές αναλαμβάνοντας σχετικές εργασίες υπέρ του Δήμου. Το γραφείο αλλά και τη συνεργασία με τον Δήμο κληρονόμησε ο Βασίλης Λαμπρακάκης, μεγαλώνοντας τις δουλειές και επεκτείνοντας το, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η EUROLOGIC ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΚΕ».

Δώδεκα απευθείας αναθέσεις από το 2018

Ο Δήμος Αχαρνών έχει αναθέσει αποδεδειγμένα στη συγκεκριμένη εταιρεία το σύνολο των λογιστικών και οικονομικών εργασιών του από τα τέλη του 2018, όπως προκύπτει από τα εντάλματα πληρωμής προς την εταιρεία, παρά το γεγονός πως ως οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης διαθέτει σχετικό τμήμα. Το επιβεβαιώνουν τα εντάλματα πληρωμών που εκδόθηκαν από την Eurologic και πληρώθηκαν από τον Δήμο, συνολικής αξίας 148.800 ευρώ, για υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα για «τη διαμόρφωση δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών» και για «υπηρεσίες αναλυτικής λογιστικής». Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες πληρώνονταν ανά ένταλμα από 4.400 ευρώ μέχρι 28.000 ευρώ, πάντα κάτω από το όριο που μπορεί να δικαιολογηθεί η απευθείας ανάθεση.

Οι δουλειές της Eurologic Λαμπρακάκης με τον Δήμο δεν σταματούν εδώ. Μια σειρά νομικών προσώπων της δημοτικής αρχής, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Αχαρνών μέχρι τη Δημοτική Φροντίδα Αχαρνών (ΔΙΦΑ), και σχετιζόμενων οργανισμών με αυτήν, όπως ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπτυξη της Πάρνηθας (ΣΥΝΠΑ) είχαν συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις με την Eurologic αναθέτοντας της παρόμοιες εργολαβίες.

Μεταφέρθηκε η υπάλληλος που διαπίστωσε την απάτη!

Και μπαίνουμε στο «ψητό», που αφορά στην πληρωμή της Eurologic από το Δήμο Αχαρνών και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1274/27.12.2013 για την είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από τον Δημόσιο Τομέα και για ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας. Συνεπώς και για τις περιπτώσεις των πληρωμών του Δήμου Αχαρνών προς την εταιρεία απαιτούνταν η ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας. Κάτι που ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει καθώς η Eurologic είχε οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 200.000 ευρώ! Όμως το ταμείο του Δήμου Αχαρνών πλήρωνε κανονικά τον κ. Λαμπρακάκη όπως αποδεικνύεται από τις αποδείξεις πληρωμών.

Το ότι κάτι περίεργο συμβαίνει ανακάλυψε ταμίας του Δήμου, η οποία πλήρωσε εκ παραδρομής την εταιρεία και στη συνέχεια διαπίστωσε μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ πως αυτή δεν διαθέτει έγκυρη φορολογική ενημερότητα, κάτι που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να «τσεκάρει». Στην ανησυχία της για παράνομη πληρωμή της εταιρείας, οι ανώτεροι ήταν καθησυχαστικοί. Ωστόσο, η ίδια δεν εφησύχασε και απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο, που καταχωρήθηκε στο προσωπικό/εμπιστευτικό πρωτόκολλο του, στην οποία τον ενημερώνει για την παρατυπία, δίνοντας λεπτομέρειες για το ζήτημα. Αποτέλεσμα; Λίγες ημέρες αργότερα, η ταμίας μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία του Δήμου!

Θρυαλλίδα των εξελίξεων, η μηνυτήρια αναφορά του υποψηφίου Δημάρχου Αχαρνών Χρήστου Ηλιάδη που υποβλήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023. Σε αυτήν ο υποψήφιος Δήμαρχος προσκόμισε στην εισαγγελία τα εντάλματα πληρωμής της Eurologic αλλά και δημόσια έγγραφα που πιστοποιούν την ύπαρξη οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο, την περίοδο που πληρωνόταν από τον Δήμο ως μη όφειλε, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα, δηλαδή παρανόμως και κατά παράβαση καθήκοντος των αρμοδίων οργάνων!

Όλα σε γνώση του Δημάρχου

Η μήνυση Ηλιάδη δημοσιοποιήθηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο και τότε η δημοτική αρχή Βρεττού άρχισε να κινητοποιείται, εκ των υστέρων, για να «κόψει» τις γέφυρες με την έμπιστη της λογιστική εταιρεία. Πρώτα ο Δήμος προχώρησε σε λύση της πολύχρονης συνεργασίας με την Eurologic, προσλαμβάνοντας δικηγόρο για την καταγγελία της με μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της! Η υπερασπιστική γραμμή της δημοτικής αρχής που πλήρωνε εν γνώσει της παρανόμως μια εταιρεία χωρίς ενημερότητα, συνίσταται στον ισχυρισμό πως η εταιρεία προσκόμιζε πλαστές φορολογικές ενημερότητες. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και τα νομικά πρόσωπα του Δήμού, όπως η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου που στις 24 Ιανουαρίου καταγγέλλει τη σύμβαση με την Eurologic. « Το πρόσφατο χρονικό διάστημα γίναμε δέκτες επώνυμων καταγγελιών, είτε με τη μορφή ανακοινώσεων είτε από ηλεκτρονικά μέσα, που αφορούν το πρόσωπο του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας «EUROLOGIC ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ & ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΚΕ», και συγκεκριμένα για φερόμενη χρήση μη γνήσιων πιστοποιητικών, για την εξόφληση αμοιβών της Εταιρείας από διαφορετικούς φορείς».

Ωστόσο υπάρχει η επιβαρυντική επιστολή της δημοτικής υπαλλήλου, στην οποία περιγράφει τα πάντα για την απάτη, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση της. Επομένως ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και πολλοί ακόμα γνώριζαν πως η Eurologic πληρωνόταν παρανόμως και δεν έκαναν τίποτα μέχρι τη δημοσιοποίηση του θέματος. Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, ειδικά σε μια περίοδο στην οποία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς και με πολλές επιλογές του απέδειξε ότι διαθέτει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές».

βρεττός

Ηλιάδης:  Όταν έκανα τη μήνυση ο Βρεττός ειρωνευόταν και μιλούσε «για ψέματα».

Σχετικά με την αποκάλυψη ο υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών Χρήστος Π. Ηλιάδης προχώρησε στην εξής δήλωση: «Όταν έκανα μήνυση για το σκάνδαλο Λαμπρακάκη, ο Δήμαρχος που φεύγει ειρωνευόταν και μιλούσε «για ψέματα». Τώρα τι έχει να πει; Μια εφημερίδα που ανήκει στον σκληρό κυβερνητικό πυρήνα αποκαλύπτει τα πάντα. Μια εφημερίδα, η οποία θα είχε -πολιτικά- κάθε λόγο να τον προστατέψει.  Σημαίνει ότι το ποτήρι ξεχείλισε και όλα θα βγουν στο φως.

Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν. Με σοκάρουν οι διαρκείς αποκαλύψεις παράνομων αναθέσεων «στο παρά πέντε» της ήττας του, ύψους εκατομμυρίων  ευρώ. Αποκαλύψεις που δημοσιεύονται με έγγραφα -φωτιά από άλλες εφημερίδες, κάθε εβδομάδα. Σας καλώ να μείνουμε ενωμένοι. Το καθεστώς Βρεττού καταρρέει και θα αφήσει πίσω του χάος. Στις 8 Οκτωβρίου, η νίκη μας θα ανοίξει μια νέα εποχή. Ενωμένοι θα ξαναχτίσουμε με διαφάνεια έναν σοβαρό, αποτελεσματικό και ανιδιοτελή Δήμο Αχαρνών».